PROCESSEN

MODELLERING


Jeg starter ofte med at tegne nogle skitser og finde relevant billedemateriale.


Selve processen med at opbygge motivet er altid spændende og noget jeg er meget optaget af. Det er afgørende at få startet rigtigt op, og jeg tager mig derfor gerne tid til at opnå ro og fordybelse.

 

Tit laver jeg flere udgaver inden jeg syntes skulpturen fungerer optimalt og er klar til at gå i detaljer med. 


Når jeg modellerer mærker jeg ofte en samhørighed med figuren, der kommer til live mellem mine hænder, og der opstår en form for indre dialog mellem os.

Derfor bliver jeg aldrig træt af at modellere eller gentage et motiv - det er en ny individuel dialog, der påbegyndes hver gang.


Modelleringsarbejde udfører jeg hovedsageligt i sort eller hvid stentøjsler med chamotte (små korn) Lerets ru og grove struktur, hjælpe mig med at holde fokus på det vigtige; kerne og form.


Stentøjsleret bliver brændt ved 1240°, hvilket gør det meget solidt og holdbart. Jeg glaserer ikke mine stentøjs-skulpturer, da jeg foretrækker det "nøgne" ærlige udtryk.

eksklusiv award statuette skulptur trofæ pokal pris præmie gave firmaaward jubilæumsgave prisoverrækkelse udsmykning indretning portræt bronze unika bestilling håndlavet unik aarhus kunst kunsthåndværk atelier værksted modellering made in denmark dansk kunstner bronzekunst bronzefigur bronze

ARBEJDSPROCESSEN FRA IDÉ TIL BRONZE


Det er en lang og meget omstændig proces at skabe en bronzeskulptur.


Mine bronzeskulpturer er støbt efter ”cire perdue” metoden, også kendt som ”lost wax casting”. Det er en støbeteknik, der har været benyttet siden Antikken,

og indebærer at selve modellen (i voks) går tabt i støbningsprocessen. Dvs. der støbes kun ét eksemplar = unika.

MODELLERING


En model udføres i et brandbart materiale fx voks. Jeg kan også vælge at modellere i ler og derpå lave en silikoneform af lermodellen. I silikoneformen støbes en model i voks. Voksmodellen påsættes støbe- og luftkanaler.

STØBNING


Modellen støbes ind i en gipsform. Gipsformen brændes ved 800°, hvilket medfører at voksmodellen smelter væk og efterlader et hulrum i gipsformen. Bronze smeltes i en smeltedigle v. 1200°  og hældes i hulrummet i gipsformen.

EFTERBEHANDLING


Når bronzen er afkølet slår jeg gipsformen itu og har nu min model støbt i bronze. Den skal renskæres for støbekanaler, støbevinger m.v. og bearbejdes med stålbørste og  slibeskiver. Afslutningsvis bliver den patineret og poleret.